Flisans Pyssel

Välkommen till min blogg! Här kommer det laddas upp pyssel-tips och inspiration. Jag stickar, bakar, pysslar, och försöker hela tiden lära mig nya saker att arbeta med. Och självklart kommer jag dela med mig av alla mina idéer! Hoppas ni tycker om den!

Torgvantar för dam

Idag har jag varit på julmarknad. Äntligen börjar julstämningen komma! Jag har till och med börjat se lite julstjärnor i grannars fönster (våra har redan varit uppe i några veckor...).
Julmarknaden fick mig att tänka på ett par torgvantar jag stickade åt min syster i höstas. De är perfekta för alla julmarknader man ska besöka nu i den kommande decemberkylan. Tänkte att jag kan dela med mig av beskrivningen på dem!

Torgvantar för dam


Jag valde att sticka vantarna i ett tunt garn för att de skulle bli lite tunnare, men det går även bra att sticka i ett tjockare garn och då blir de så klart tätare också.


Lägg upp 30 makor på strumptickor nr 5. Fördela makorna så att sticka 1 och 3 har 8 maskor, och 2 och 4 har 7 maskor.
Sticka ett varv med räta maskor.
Sticka 3rm, 3 am i 12 varv. Detta bildar mudden nertill.
Sticka 18 varv slättickning, det vill säga alla maskor räta.
På nästa varv stickas: På höger vante: Sticka in en tråd, med avvikande färg, för tummen på varvets första 6 maskor, lyft sedan tillbaka dessa maskor och sticka sedan dessa med vantens garn. Fortsätt sedan med slätstickning varvet ut. På vänster vante: Stcika varvet med slätstickning tills 6 maskor återstår. Sticka in en tråd, med avvikande färg, för tummen på dessa 6 maskor, lyft sedan tillbaka dessa maskor och sticka sedan dessa med vantens garn.
Sticka ytterligare 7 varv slätstickning (Här kan man välja att sticka fler varv för att få vanten att gå högre upp på fingrarna. Jag valde endast 7 varv eftersom jag sedan sydde på en kant på vanten.)
Minska sedan så här: På sticka nummer 1 och 3: 1 rm, 1 öhtp (lyft en maska, stciak 1 rm, lyft den tidigare lyfta maskan över den rätstickade maskan). Sticka slätstickning stickan ut. På sticka nr 2 och 4: Sticka tills tre maskor återstår. Sticka 2 maskor tillsammans, 1 rm.
Gör denna minskning i tre varv.
Avmaska sedan vanten så här: Sticka två maskor till höger sticka. Lyft den fösta maskan över den andra till vänsterstickan och låt den vara kvar där. Sticka den andra maskan på vänsterstickan (den under den lyfta, dvs den första ostickade maskan). Lyft denna maska till högersticka och medan du gör det släpper du även den tidigare lyfta maskan från vänster sticka. Upprepa detta varvet ut. De två sista makorna avmaskas som vanligt. Dra tråden igenom den sista maskan och fäst ordentligt.

För att sticka tummen tar du bort tråden i den avvikande färgen du tidigare stickade in. Ta upp de 12 maskorna den skapar, pluss ytterligare två i hörnen för att undvika hålbildning. De 14 maskorna fördelas på 3 stickor.
Sticka slätstickning i fem varv  (eller mer om en högre kant önskas).
Minska sedan genom att sticka 3 rm, 2 masor tillsammans, 3 rm, 2 maskor tillsammans, 2 rm, 2 maskor tillsammans.
På nästa varv avmaskas tummen likt vanten avmaskades tidigare med elastiskt avmaskning.
Fäst alla trådar på vanten.

Jag hittade en beskrivning på en söt kan jag stickade till och sydde på. Men de är lika fina precis som de är!

Lycka till!