Resultatet blev väldigt gott. Problemet är bara att allt hinner ätas upp på bara några dagar, bland annat för att jag sitter och små äter det som snacks medan jag pluggar.
Surdegsknäckebröd
Dag 1
1 dl Rågskikt
1 dl Vatten
1 dl Surdeg
Blanda ihop rågskikt, vatten och surdeg till en smet, och täck sedan bunken med en bakduk, men låt det vara en öppning kvar i. Låt stå till nästa dag. Jag brukar förvara bunken i skåpet över kylskåpet
Dag 2
1 dl Vatten
3 dl Vetemjöl
1,5 dl Dinkelmjöl
2,5 tsk Salt
Blanda ihop smeten från dagen innan med vattnet, vetemjölet, dinkelmjölet och saltet, så att det blir en fast deg. Låt stå under bakduk i 5 timmar.
Dela upp degen i mindre delar och kavla ut den. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och nagga dem. Ta en matkniv, eller smörkniv, och skär brödet lätt i rutor.
Grädda i 150 °C i ca 30min (15 min högt upp i ugnen, 15 minuter i nedre delen av ugnen), tills knäckebröden har blivit hårda och fått färg. Tiden kan ändra beroende på hur tunt knäckebrödet är kavlat, och på ugnens kvalitet.
Låt svalna.
Variera receptet genom att blanda i olika frön.
Hoppas det smakar!
Hur gott knäckte som helst! Försvinnande gott!